Banner

Hoe maak je een onderbouw voor een vlonder? Gebruik deze 4 stappen.

Het aanleggen van een vlonder is een populaire manier om buitenruimtes functioneel en aantrekkelijk te maken. Of je nu een professional bent die een groot project aanpakt of een ervaren klusser die een kleine upgrade uitvoert, het belang van een solide onderconstructie kan niet genoeg worden benadrukt. Een goed voorbereide en correct gebouwde onderbouw zorgt ervoor dat de vlonder duurzaam en stabiel is, en dat je er jarenlang plezier van hebt. Hieronder beschrijven we de vier essentiële stappen om een stevige onderbouw voor je vlonder te realiseren.

Stap 1: Een goede voorbereiding is essentieel voor een stevige en duurzame vlonder. Bepaal de hoogte van de vlonder, of je deze zwevend boven het water wilt hebben, en de dikte van de planken die je gaat gebruiken. Maak een gedetailleerde tekening en bereken de benodigde oppervlakte. Afhankelijk van de ondergrond kan het ook nodig zijn om palen te gebruiken voor extra stabiliteit.

Stap 2: Welke type houten balken zijn geschikt?

Voor een sterk frame gebruik je bij voorkeur balken van Europees of Tropisch hardhout. Geïmpregneerd Douglas of Lariks is minder geschikt omdat deze houtsoorten sneller vochtig worden. Gebruik geschaafde balken van circa 45 x 70mm, deze zijn maatvast en daardoor beter geschikt voor constructies dan ruw hout.

Stap 3: Bepaal hoeveel balken je nodig hebt

Om het aantal balken te berekenen, is het belangrijk te bepalen wat de dikte is van de planken. De gemiddelde dikte van de plank die wordt gebruikt is 21mm dik. Maar heb je te maken met een zware of complexe onderbouw? Dan gebruik je dikkere planken.

De dikte van de plank die je kiest, bepaalt uiteindelijk de afstand van de balken als ondergrond. Daarna weet je precies hoeveel balken er nodig zijn voor het frame. Hieronder volgt een tabel dat de hart-op-hart afstand weergeeft.

  • Plankdikte 21mm
    Hart tot hart afstand 40cm
  • Plankdikte 28mm
    Hart tot hart afstand 50cm
  • Plankdikte 45mm
    Hart tot hart afstand 80cm

Stap 4: Het monteren kan beginnen

Na alle voorbereidingen kan het monteren van het frame beginnen. Houd er altijd rekening mee dat er goede beluchting/ventilatie moet zijn voor de plank. Met name aan de onder- en achterzijde. Dit zorgt ervoor dat het hout in de toekomst mooi blijft. Hoe je het onderframe maakt is mede afhankelijk van de ondergrond. Deze kan stabiel of onstabiel zijn:

  • Stabiele ondergrond
    Voor een dakterras of stenen terras gebruik je rubberen balkdragers om beschadiging te voorkomen. Plaats deze dragers om de 50cm in lijn met de balken. Voor stabilisatiezand gebruik je stoeptegels onder de balken met een tussenruimte van 80cm en leg je worteldoek over het zand.
Onderbouw vlonder stabiele ondergrond

Stabiele ondergrond

Onderbouw vlonder stabiele ondergrond

Stabiele ondergrond

  • Dakterras of bestaande (stenen) terras
    Balken plaats je niet koud op deze ondergrond. Daarmee zou je het terras kunnen beschadigen. Daarom adviseren we rubberen balkdragers te gebruiken. In lijn met de balken plaats je de dragers met een tussenruimte van 50cm. Het terras
    verhogen? Gebruik dan verstelbare dragers. Ook deze plaats je om de 50cm.

  • Ondergrond van stabilisatiezand
    Wanneer je te maken hebt met zand, plaats je stoeptegels (30 x 30cm) onder de balken. Gebruik hiervoor een tussenruimte van 80cm in lijn van de balken. Vervolgens leg je hier worteldoek overheen. Je kan namelijk meer last hebben van groeiend onkruid. En op deze manier voorkom je dat.

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond

Ondergrond van stabilisatiezand

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond

Ondergrond van stabilisatiezand

  • Onstabiele ondergrond
    Zand is natuurlijk ook onstabiel, maar wat we hier bedoelen is zwarte aarde, klei of veen. Wanneer je met deze ondergrond te maken hebt, dan zit er niets anders op dan hardhouten palen in de grond te plaatsen. Hier komen vervolgens de balken van het frame op te rusten.

De palen krijg je in de grond met een hand- of gemotoriseerde boor of een pneumatische palenrammer. Plaats deze palen met een tussenruimte van 100 cm en een gemiddelde diepte van 50 tot 80 cm. Dit is uiteraard afhankelijk van de bodemgesteldheid en het type balk. Heb je te maken met veengrond? Dan is het verstandig palen verder de grond in te slaan.

De dwarsliggers (frame balken) monteer je vervolgens aan de paal (piket) in de grond. Gebruik hiervoor slotbouten M10x120 mm (afhankelijk van de balkdikte) en monteer de balken op de gewenste hoogte. De delen van de palen in de grond die uitsteken zaag je eenvoudig af. Komt de vlonder boven het water of een schuin talud? Dan is het plaatsen van een dubbele balklaag (overdwars) verstandig. Hiermee creëer je een grotere vrijdragende oversteek.

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond klei

Ondergrond van zwarte aarde, klei of veen

Onderbouw vlonder onstabiele ondergrond klei

Ondergrond van zwarte aarde, klei of veen

Is de ondergrond goed gebouwd, dan heb je een uitstekende basis om de vlonderplanken op vast te schroeven.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog