Afstand aanhouden bij een vlonder

Welke afstand moet ik aanhouden bij het bevestigen van planken?

Het aanhouden van de juiste afstanden is essentieel voor een correcte montage. Denk hierbij aan de afstand tussen de planken, de hart op hart afstand van een onderconstructie of regelwerk, de schroefpositie en de afstand tussen de palen van een schutting.

Waarom is het hanteren van de juiste afstanden belangrijk?

Voor een correcte montage is het hanteren van de juiste afstand(en) essentieel. Wanneer de juiste afstand(en) niet worden aangehouden wordt de levensduur van je houtproject verkort of kan het zelfs kapot gaan. Wanneer je bijvoorbeeld niet de juiste afstand aanhoudt tussen planken van een vlonder kan er sprake zijn van weinig tot geen ventilatie. Doordat er weinig tot geen ventilatie is, is er een grotere kans op houtrot en schimmels. Wanneer je niet om de 40-50cm een plank van een schutting fixeert gaan de planken krom trekken, hierdoor krijg je een oneffen geheel.

Wat is de juiste afstand tussen de planken van een vlonder of gevel?

Het hanteren van de juiste afstand tussen planken van een vlonder of gevel is zeer belangrijk. Wanneer je niet de juiste afstand hanteert is er slechte ventilatie en is de kans op schimmel en houtrot vele malen groter. Houd altijd een minimale afstand van 5 mm aan. Geen zin om bij de bevestiging van iedere plank de afstand op te meten? Maak dan gebruik van een blind bevestigingssysteem. Bij het B-fix systeem zorgen de clips automatisch voor de juiste afstand tussen de planken. Lees hier meer over het B-fix systeem en bekijk hier ons assortiment B-fix producten. Bij het X-clip systeem zorgt de rails met de voor gemonteerde clips voor de juiste afstand tussen de planken, je hoeft de planken alleen maar op de aluminium rails te 'klikken'. Lees hier meer over het X-clip systeem en bekijk hier ons assortiment X- clip producten. Naast dat het aanhouden van de juiste afstanden tussen de planken makkelijker is met een blind bevestigingssysteem, geeft het ook een erg strakke uitstraling omdat er geen zichtbare schroeven zijn. .

vlonder

Cumaru - Gerealiseerd door: Guy Wolfs

Wat is de juiste hart op hart afstand tussen de balken van een onderconstructie/regelwerk.

Ook bij een een onderconstructie en regelwerk is het belangrijk om de juiste afstand aan te houden. Wanneer je dit niet doet kunnen de planken niet op de juiste afstand op de onderliggende dwarsligger bevestigd worden. Door de werking van hout kunnen de planken dan krom gaan trekken of bol gaan staan. Houd bij een vlonder de volgende hart op hart afstand aan.

  • Plankdikte 21 mm
    Hart op hart afstand 40 cm
  • Plankdikte 28 mm
    Hart op hart afstand 50 cm
  • Plankdikte 45 mm
    Hart op hart afstand 80 cm

Bij een gevel is het belangrijk dat er elke 40-50 cm een mogelijkheid is om de plank te bevestigen. Houd bij het regelwerk van een gevel dus een hart op hart afstand van de latten aan van 40-50 cm. Bij een verticale bevestiging maak je gebruik van dubbel regelwerk, bij een horizontale bevestiging kun je een enkel regelwerk gebruiken.

onderbouw foto

Wat is de juiste schroefpositie?

Bij het bevestigen met schroeven is het belangrijk om het hout eerst voor te boren, dit doe je met een boor die gelijk is aan de schroefdiameter. Schroef iedere plank op elke dwarsligger op een afstand van circa 15-20 mm van de zijkant. Doe je dit niet dan is er een kans dat de plank bol of hol gaat staan. Voor meer uitgebreide informatie over het bevestigen van planken lees dan dit artikel.

Wat is de juiste afstand tussen de palen van een schutting?

Als je niet de goede afstand aanhoudt bij het monteren van een schutting is er een grote kans dat de planken hol en/of bol gaan staan, de kans is dan groter op een oneffen oppervlakte. Bij een horizontale bevestiging van schuttingplanken hanteer je een afstand tussen de palen van maximaal 180 cm. Bij een verticale bevestiging hanteer je een afstand tussen de palen van maximaal 100 cm. Wel is het noodzakelijk om de schuttingplanken iedere 50 cm te bevestigen. Dit kun je doen met latten of balken.

Advies bij GevenHout

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen over welke afstanden je moet aanhouden bij het bevestigingen van planken of vragen in het algemeen? Neem dan contact met ons op. Ons team van specialisten staat klaar om je vragen te beantwoorden. Ga hier naar al onze producten

Published

11 januari 2022

Last edit

28 juni 2022

Blog